Nieuws

Stichting Help Afghanistan

6 november, 2023
Projectnr.: 59
Aardbeving van Herat, Afghanistan

* Wij willen Stg IJsselvliedt/ Stg Kinderen van Evenaar en Stg Caritas Drachten hartelijk bedanken voor hun financiële steun voor de slachtoffers van de aardbeving in Herat Afghanistan.

Dit dorp met rond de 50 bewoners hebben wij uitgekozen om te gaan helpen.

Na het selecteren van de slachtoffers van de aardbeving in Herat en het verkrijgen van de nodige informatie over de plaatsen en hoe we deze mensen het best kunnen dienen, staat ons hulpteam klaar om te helpen. (Wij kunnen zelf maar één dorp helpen) maar er zijn tientallen gebieden verwoest.

Er zijn ongeveer 50 gezinnen in het gebied dat we hebben uitgekozen om te helpen.
* Voor deze aardbevingsslachtoffers die niets hadden en niets meer hebben na de hartverscheurende aardbeving in Herat.
Na hard werken heeft ons hulpteam vandaag de al enige tijd bestelde toilet- en douchecabines kunnen aanschaffen voor de slachtoffers van de aardbeving.  Daarnaast beschikt ieder gezin nu over één gascapsule en een gaskookplaat.

Ze hebben niets meer. Alles is nodig.

 

16 oktober, 2023
Projectnr.: 58

Amir heeft 30 kippen aan zijn kippenboerderij gevoegd.
De kippenboerderij en de scootmobiel is aan Amir geschonken/ betaald door:

 

*** Kinderen VAN Evenaar ***

 

Amir heeft een gezin met 4 dochters.
Hij zegt dat zijn financiële situatie zo slecht was dat hij geen koud water kon drinken.  Maar nu heeft Amir zijn oudste dochter naar Pakistan gestuurd om naar school te gaan, en hij betaalt het schoolgeld van zijn dochter.

Afgelopen april stelde Amir zichzelf aan ons voor (Amir schreef mij dat hij wel kan huilen en dat hij nergens financiële steun kan krijgen om zijn gezin te helpen). Amir heeft bewezen dat hij oprecht is en dat hij er alles aan zal doen om eruit te komen. De financiële crisis die gaat komen. Amir gaf een beetje Engelse les op een privéschool. Toen veranderde de regering en had niemand meer Engelse les nodig. Amir is een invalide die niet met zijn beide benen kan lopen.  Hij kon nergens werk vinden. Later richtte hij via de stichting een winkel op. Om naar de winkel te gaan had hij een scootmobiel nodig. Amir had al een scootmobiel, 4 zonnepanelen en een winkel. Maar nu heeft Amir ook nog een kippenboerderij met 30 kippen er bij gekregen. Zo kan hij de eieren van de kippenboerderij in zijn winkel verkopen.

Onze Hartelijke Dank

Tweede vrouwenproject/ leerinstituut (2)
Is vergoed door: De Johanna Donk Groot stichting
Onze hartelijke dank hier voor

De openingsfeest van de tweede en de derde vrouwen project in Afghanistan, en ook de aansluitingsfeest van de leerinstituut aan de ambachtelijke werkzaamheden.

Het aansluiten van de inductieve leerproces aan de ambachtelijke leer opleiding. 

Het  tweede en derde vrouwenproject/ leerinstituut is een zeer professioneel en georganiseerd project dat in Afghanistan is gestart onder leiding van de stichting Help Afghanistan.  De begeleiders Rozina en Roina zijn ambitieuze en vakkundige docenten die verantwoordelijk zijn voor de school die thuis wordt opgezet. ( zeer actieve school )
  Meer dan 40 vrouwen nemen graag als leerlingen deel aan deze school die in Kabul is opgestart om richting te geven aan hun sociale leven en hun doelen te bereiken door van de activiteiten te leren.
  * Ook ongeveer 50 studenten bezoeken de school in Paghman, buiten de stad Kabul.  Leraren van Paghman zijn;
  Hajera,  Zahida en Raheema.

  Deze projecten zijn het derde project voor vrouwen van Stichtinghelp Afghanistan.  In het tweede en derde project leren vrouwen niet alleen hoe ze patronen en kleding moeten ontwerpen, maar leren ze ook khamek (soort handwerken), borduren, kralen maken, weven en andere kunsten en ambachten.
  Het tweede en derde vrouwenproject is een omvangrijk project omdat de vrouwen naast het traditionele werk ook kunnen leren lezen en schrijven via de alfabetiseringscursus die nu ook aan deze vrouwenprojecten gekoppeld is. Dames die niet naar school kunnen krijgen bijlessen en ook dames die nooit naar school geweest zijn leren lezen en schrijven.

  * Het doel van het opzetten van deze projecten voor Afghaanse vrouwen is om niet achter te blijven in die moeilijke tijd van het moderne sociale werk en ook om niet achter te blijven in het onderwijs.
  * Wij danken deze voorbeeldige en hardwerkende zusters die niet opgaven en met hun leven worstelden.  De samenleving kan niet bloeien zonder actieve vrouwen.

Derde Vrouwenproject/ leerinstituut (3)
Is vergoed door Stichting De Vinckenslagh HL
Onze hartelijke dank hier voor

De volgende projecten zijn in de maanden juni en juli van 2023 gerealiseerd en mogelijk gemaakt door Stichting de Vinckenslag HL.

Onze hartelijke dank hier voor.

Projectnr. 47
De onderneming van Jamali

De naam van deze heer is Jamali en hij woont in het westen van Kabul.
Hij heeft nu maar één nier. Door omstandigheden heeft hij er voor moeten kiezen om zijn nier af te staan.
Stichting Help Afghanistan helpt Jamali graag bij het opstarten van zijn eigen bedrijf.

Projectnr. 48
Bagram, Afghanistan

Shir Zaman is een gehandicapte man. Hij woont samen met zijn zussen en broers ver weg van de stad Bagram.
Hij heeft problemen met zijn beide benen.
Shir Zaman kan niet gemakkelijk lopen, maar toch was hij genoodzaakt om elke dag van Bagram naar Kabul te reizen om hulp te ontvangen.

Sinds kort kampt Shir Zaman ook met psychische klachten door armoede en werkloosheid.
Omdat hij niet gemakkelijk kan lopen, verlangde hij naar dieren om zijn gezin van inkomen en voedsel mee te voorzien.
Nu hebben Shir Zaman en zijn moeder drie melkgeiten samen met drie lammeren. Shir Zaman is blij met de hulp, hij geeft aan dat hij goed voor de geiten zorgt zodat het er meer worden. Dan zou hij ook kunnen trouwen zegt hij.

Hulp voor Afghaans familie
Familie ontvangt hulp

Projectnr. 49
De onderneming van Shima

 

Shima is een vrouw die alleen woont met haar enige kind van 11 jaar. Ze is afhankelijk van andere mensen voor haar dagelijks leven.
Ze vroeg de stichting om een melkschaap of -geit voor haar te regelen. Vanaf nu kan Shima’s zoon helpen voor de schapen te zorgen door middel van voortplanting en huishoudelijke uitgaven.

Shima heeft hulp gekregen

Projectnr. 50
Abdullokil is al 2 jaar werkloos. Hij bevind zich in een zeer slechte economische toestand. Ook al is hij oud, hij is verantwoordelijk voor zijn gezin van 8 mensen.
Abdullokil werkte 2 jaar geleden op kantoor, maar omdat hij nu oud is kan hij geen baan vinden.
Meneer en zijn vrouw gaven er de voorkeur aan meerdere melkgeiten te houden. Nu hij en zijn vrouw geen anderen meer nodig hebben, kunnen ze de melk en yoghurt van de geiten verkopen en gebruiken om in hun levensbehoeften te voorzien.
Ze hebben nu 4 geiten.

Hulp voor ouderen
Familie krijgt hulp

Projectnr. 51
Shukrullah is een man van 35. Hij is werkloos en gehandicapt. Hij wacht tot iemand hem belt voor werk zodat hij iets kan verdienen en zijn gezin kan helpen. Om te bewijzen dat hij fysiek werk wil doen, vroeg hij de stichting om een melkschaap met een lammetje.

Projectnr. 52
De onderneming van Esmatullah

Esmatullah is al lange tijd werkloos en wil graag werken, maar werk vinden is moeilijk en hij heeft geen geld om een werkproject op te zetten.

Enige tijd geleden maakte Esmat kennis met de stichting door één van de studenten van de Universiteit van Kabul en vroeg om elke vorm van financiële steun.

Omdat Esmatullah echt een waardig mens is en bereid is om te werken, heeft de stichting een project voor hem gerealiseerd zodat Esmatullah en zijn kinderen aan het werk kunnen en voor zichzelf kunnen zorgen.

Esmatullah heeft van ons allerlei soorten droog fruit gekregen samen met een kar en alle verkoopsgereedschappen.

Esmatullah en zijn kraam

Projectnr. 53
De onderneming van Nur Agha

Nur Agha is ongeveer 50 jaar oud. Hij heeft meerdere kinderen en een gehandicapte moeder. Nur Agha is al lange tijd werkloos. Hij heeft als werkproject een melkkoe met kalf aangevraagd als bron van inkomsten.
In de omstandigheden waarin Nur Agha nu leeft, is zo’n project gunstig voor hem en zijn familie.

Leven in armoede
Dieren onderhouden om te overleven

Projectnr. 54
De onderneming van Ismaël

Ismaël is een 11-jarige jongen die hard werkt en zijn familie onderhoudt door plastic enveloppen te verkopen. Hij heeft een jongere broer die nierstenen blijkt te hebben. En ze wonen nog steeds in een tijdelijke huurhuis.

 

Door verschillende problemen in het leven raakte Ismaël zijn vader verslaafd en kampt momenteel met mentale klachten.
Ismaël zelf had niet de technische uitrusting om zichzelf aan ons voor te stellen, dus introduceerde iemand deze ijverige jongeman bij de stichting.
Ismaël hoeft niet langer dan 14 uur per dag te werken om een paar broden mee naar huis te nemen.

Nu heeft Stichting Help Afghanistan een passende onderneming voor deze jongeman opgezet.

Projectnr. 55
Afghan Women’s Cultural School

 

Het derde vrouwenproject van de Afghan Women’s Cultural School is een zeer professioneel en georganiseerd project dat onder leiding van Stichting Help Afghanistan in Afghanistan is gestart.
Juffrouw Rozina is een ambitieuze en kundige lerares die verantwoordelijkheid wil nemen voor deze school.

Zo’n 40 vrouwen nemen als student graag deel aan deze school om richting te geven aan hun leven en hun doelen te bereiken door van de activiteiten te leren.
Dit is het derde project voor vrouwen van de Stichting Help Afghanistan.
In het tweede en derde project leren vrouwen niet alleen hoe ze patronen en kleding moeten ontwerpen, maar leren ze ook khamek (een soort handwerk), borduren, kralen maken, weven en andere kunsten en ambachten.

Het tweede en derde vrouwenproject is een omvangrijk project omdat de vrouwen naast het traditionele werk ook kunnen leren lezen en schrijven via de alfabetiseringscursus die wordt opgezet.
– Het doel van het opzetten van deze projecten voor Afghaanse vrouwen is om niet achter te blijven in die moeilijke tijd van modern sociaal werk.
– We danken deze voorbeeldige en hardwerkende zusters die niet op gaven en worstelden met hun leven.
De samenleving kan niet floreren zonder actieve vrouwen.

Vrouwen in opleiding
Hulp voor vrouwen

Projectnr. 56
Arzu in Kabul

Mevrouw Arzu heeft veel financiële problmenen. Ze heeft 3 kinderen, haar man is verslaafd en wordt al lange tijd vermist.
Arzu beheerde met grote moeite het leven van haar 3 jonge kinderen. Maar vanaf nu kunnen haar kinderen zelf werken.

Stichting Help Afghanistan is een werkproject gestart zodat Arzu en haar kinderen in de zomermaanden eten en drinken verkopen en in de winter handschoenen, mutsen, enzovoort.

Projectnr. 46
De onderneming van Palwasha

Palwasha is een 45-jarige vrouw en ze is weduwe. Ze leefde met haar 9 kinderen zonder enige vorm van financiële steun.
Enige tijd geleden introduceerde één van haar kennissen haar bij Stichting Help Afghanistan. Na een gesprek en wat uitleg over het leven van deze weduwe kreeg Palwasha op haar eigen verzoek een melkkoe met kalfje, inclusief voer voor een bepaalde tijd.
Nu kan deze arme dame koemelk op verschillende manieren gebruiken/verkopen.
Palwasha heeft nu een eigen onderneming. Ze hoeft niet meer te wachten tot iemand haar met wat bloem of olie helpt, ze kan zelf melk/ yoghurt verkopen.

Palwasha en haar gezin
Palwasha is dankbaar voor de hulp

Projectnr. 45
Aziz zijn manier van vervoer

Aziz Shida is 35 jaar oud. Hij verloor zijn vader op een jonge leeftijd en nam de verantwoordelijkheid voor het gezin op zich. Pas na anderhalf jaar kon hij een baan vinden. Nu is hij portier.
Met een gehandicapte voet moest hij van zijn werk naar huis lopen. Maar nu heeft hij een fiets.
“Stichting Help Afghanistan” schonk Aziz Shida een fiets.

Projectnr. 44
Schoenreparatiezaak Qandullah, Kabul

Deze projecten zijn door de Hofsteestichting vergoed.
Onze hartelijke dank hiervoor.

Donatie van schoennaaimachines
SHA-certificaat
Schoenenreparatie

Qandullah heeft meerdere jonge kinderen. Hij woont al jaren niet waar hij zou moeten. Qandullah is ook een ervaren schoenmaker. Zijn verzoek aan de “Help Afghanistan Foundation” was om twee soorten schoennaaimachines voor hem aan te schaffen. Qandullah is vrij goed thuis in allerlei soorten werk met schoenen.
Hij heeft nu één mobiele winkel met verkoopmateriaal. De Stichting Help Afghanistan heeft deze onderneming voor Qandullah opgezet.

Projectnr. 43
Janullah zijn onderneming

De volgende man die hulp nodig heeft heet Janullah. Hij en zijn familie zijn al jaren dakloos. Hij komt uit de provincie Laghman en woont al enkele jaren in een tent aan de kant van de weg.
Hij kan geen werk vinden, maar is wel bereid om te werken. Zijn wens is om een eigen karretje te hebben om iets te kunnen verkopen.
Stichting Help Afghanistan heeft deze onderneming voor Janullah geregeld.

Janullah heeft nu een inkomen dankzij SHA
Janullah en zijn zaak

Projectnr. 42
Amirullah zijn onderneming

Amirullah was werkloos. Zijn vrouw moest met haar baby bedelen langs de wegen om naar financiële hulp te vragen voor boodschappen.
Stichting Help Afghanistan hielp de man met zijn eigen onderneming. Zijn wens was om een klein karretje te hebben om sieraden, haarassortiment en douche-assortiment te kunnen verkopen.
Amirullah heeft van de stichting ook wat geld gekregen om zich dekomende tijd beter op zijn verkoop en inkoop te kunnen richten.

Project uitgevoerd: 15-04-2023 en 17-04-2023
Projectnr.: 41
Voedselpakketten voor 40 gezinnen.

Kabul Paghman/ Afghanistan
Dit is een dorp, ver van de stad Kabul. De meerderheid van de vrouwen van deze geselecteerde groep hebben geen partners, kinderen hebben het niet makkelijk.

Project uitgevoerd: 14-03-2023
Projectnr.: 40

Kabul en omgeving, Afghanistan.
Financiële steun aan 188 personen.


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0WjgMsvG4q6jJ9yHQfp7XyztNoTYLduWezvBRNSVKQ6rUuvffYfK1Lp2hD5nUJTYKl&id=100075809206349

Project uitgevoerd: 23-03-2023
Projectnr. 37

Dit project is gefinancierd door “De Johanna Donk-Grote Stichting”. Onze hartelijke dank hier voor.

Vrouwenproject (2). Women’s Project is een uitgebreide leerinstituut. Deze actieve school werd geopend onder de naam Women’s Project (2) in een van de districten van Kabul, namelijk Paghman. Er nemen momenteel ongeveer 100 vrouwen deel aan dit onderwijsinstituut “Women’s Project”. Elke vrouw komt uit een andere regio en ze wonen relatief ver weg om  deel te kunnen nemen aan de lessen.
De vrouwen nemen met grote belangstelling deel aan deze bijeenkomst. Deze vrouwen zijn geïnteresseerd in onderwijs en hebben met grote belangstelling deelgenomen. De meerderheid van de studenten zijn vrouwen met kinderen die geen partners hebben, of meisjes die geen ouders hebben.
Deze vrouwen hebben een vakopleiding nodig zodat ze zich later kunnen voorbereiden en hun onkosten te kunnen betalen tegen loon.
Het doel van het opzetten van dergelijke onderwijsinstellingen door Stichting Help Afghanistan (SHAF) is om de vrouwen en de samenleving van Afghanistan te dienen.
In dit onderwijsinstituut leren vrouwen lessen als; communicatie, leren luisteren naar elkaar, leren omgaan met de tekortkomingen van het leven, leren lezen en schrijven, handwerk, bloemen borduren, khamek (soort handwerk), kraaltjes en palletjes bewerken, borduren, kleding ontwerpen, sjaals weven, kleding borduren, leer stoffen borduren en weven, enz.
De opleiding van Women’s Project (2) wordt kosteloos aan de vrouwen gegeven. De lessen worden door ervaren leraren gegeven. De leerlingen kunnen hun kennis uitdrukken met de materialen die aan de studenten worden verstrekt.

De deelnemers zijn tussen de 10 tot 45 jaar oud. Elke cursusduur op deze school duurt 6 maanden. Na die 6 maanden wordt er gerealiseerd welke leerlingen er een certificaat krijgen en wordt er bepaald welke leerlingen nog door moeten leren.
Sommigen blijven bij dezelfde leerinstituut werken en anderen zullen zich in de tweede periode omscholen.

De actieve dames van ons project gaan hun best doen om de geproduceerde artikelen te verkopen zodat het geld gebruikt kan worden voor betaalde deelnemers.
Deze school wordt begeleid door verschillende actieve en opgeleide vrouwen. De begeleiders van dit project zijn uiteraard door de stichting geselecteerd en hebben de educatieve en vakkundige verantwoordelijkheid op zich genomen. Ze zijn bereid tot elke vorm van culturele samenwerking.

Wij danken hen, evenals de studenten.

Project uitgevoerd: 18 maart 2023
Projectnr. 36

Abdul-Hakim is 35 jaar oud, hij is advocaat maar is nu anderhalf jaar werkloos. En ook heeft hij twee kinderen met zijn vrouw.

Zijn vrouw studeerde ook. Op dit moment zijn ze beiden werkloos.
Enige tijd geleden schreef Abdul-Hakim ons zijn levensverhaal. En dat het voor hem met twee minderjarige kinderen niet gemakkelijk is om in zijn basisbehoeften te voorzien.
Hij vroeg SHAF om een winkel of kar of om ander werk voor hem te regelen. 

Omdat Abdul-Hakim oprecht bereid was om elk werk of baan aan te nemen, hielp SHAF Hakim bij het opzetten van een kippenboerderij met ongeveer 40 kippen.

Abdul-Hakim is nu bereid zijn kippenboerderij uit te breiden.

 

Project 31; Laarzen
31-12-2022

 

Het is erg koud in Afghanistan, veel mensen hebben het erg zwaar. Veel kinderen en arbeiders lopen nog met zomerschoenen.
Op 31 december 2022 hebben 240 mensen in de regio Kabul van onze stichting laarzen als cadeau gekregen.
De mensen zijn hier erg blij en dankbaar voor. Nog een gelukkig nieuwjaar!

Project nummer 30; Kachels
December 2022
Dit project is gefinancierd door Stichting Haella, ons hartelijke dank hiervoor

Afghanistan is nu erg koud. Veel mensen kunnen hun dagelijkse uitgaven niet betalen.
Door de omstandigheden zijn mensen steeds armer geworden, deze mensen zijn de dupe van de situatie die nu in Afghanistan is ontstaan.
32 gezinnen met kwetsbare kinderen die op het randje van het bestaan leven, hebben elk een kachel en 3000 aan Afghaans geld voor het hout gekregen.

Met deze zonnepanelen kan de invalide zijn scootmobiel opladen en kan hij ook eten koken en een paar kamers verlichten.

De scootmobiel van Amir is gefinancierd door de organisatie: Kinderen van de Evenaar
www.kvde.nl
Onze dank hiervoor.

Amir
– Project Scootmobiel (Scootmobiel is gefinancierd door: Kinderen van de Evenaar)(ons hartelijke dank hiervoor)
– Project Bedrijf
– Project Zonnepanelen

 

 Amir en zijn vrouw hebben samen 3 dochters. Hij kan niet lopen. Hij wil wel werken, hij is verantwoordelijk voor zijn gezin. Amir wil geen geld. Hij vroeg aan ons om hem met een baan of met een bedrijfje te helpen.
Ik heb hem na veel onderzoek geholpen met het opstarten van een bedrijfje, maar er is nog wat nodig om zijn leven wat soepeler te maken.

Amir kan niet op zijn benen lopen. Hij is afhankelijk van zijn kleine broertje om hem te helpen bij het fietsen. Zijn wens is om met zijn eigen scootmobiel naar zijn winkeltje te gaan.

Het was bijna onmogelijk om een scootmobiel voor Amir te vinden in Afghanistan. Na lang zoeken vond ik een scootmobiel via China. Die is via Karachi, Pakistan naar Peshawar en daarna naar Jalal Abad in Afghanistan vervoerd.

Dit is niet makkelijk geweest, maar als Amir hier geholpen kan worden dan help ik hem graag.

Project Hulp bij Bedrijf van Amir.

Voor de renovatie:

Na de renovatie:

Project Shah Rasoel
Oktober 2022

 

Shah Rasoel is een man van 45 jaar, is getrouwd en heeft 3 jonge kinderen. Hij woont in een dorpje in Afghanistan zo’n 30 kilometer reizen vanaf Kabul stad. Ook werkte hij als conciërge op een school waar hij woont. Hij heeft een verstandelijke beperking.
Zoals vele anderen heeft hij maanden geen salaris ontvangen. Hij is nu ook zonder salaris te ontvangen ontslagen.
Psychische problemen en armoede hebben hem weer onder druk gezet. En hij moet de winter door zien te komen in een erg koude omgeving.

Voordat dit project tot stand kwam had Rasoel thuis geen bescherming tegen de kou, geen voordeur en ook geen kamerdeuren. De muren hadden geen pleister, er kwamen beestjes uit de gaten. De woonkamer had geen raam en het waait erg hard.

Ze hebben maar één keuken en die heeft geen dak. En die bevindt zich onder de woonkamer. Op de rand zit er geen bescherming. Er is een grote kans dat de kinderen naar beneden vallen in de kelder.
’s Nachts zijn ze bang voor honden. Overgebleven voedsel kunnen ze niet bewaren want honden en katten nemen alles mee, zegt hij in het filmpje.

Na nader onderzoek kwam Shah Rasoel in aanmerking voor hulp van Stichting Help Afghanistan en is hij geholpen met de verbouwing van zijn huis. Zijn huis is opgeknapt en heeft nu muren rondom. De woonkamer heeft nu een geschikte raam gekregen. De kamers hebben deuren en de muren zijn niet meer open.

Shah Rasoel heeft ook wat financiële ondersteuning gekregen om één maand met zijn gezin vooruit te kunnen deze winter.

 

Het onderstaande filmpje bevat beelden van voor en na de renovatie:

Project Firoez, 10-08-2022

Firoez is een man van 35 jaar oud. Hij heeft een gezin met 3 kinderen, is werkloos en woont in een huurhuis.
Firoez heeft een geestelijke beperking en hij is doof. Stichting Help Afghanistan heeft Firoez geholpen aan een kippenboerderij aan zijn huis.
Deze kippenboerderij is vergoed door mevrouw Safoora Barat uit Los Angeles. Onze hartelijke dank hiervoor.
Onze Paypal-rekening is als volgt:

infoniazi@yahoo.com

Vrouwen-project (1), 24-07-2022

Stichting Help Afghanistan heeft leerinstituten opgestart voor vrouwen op weg naar zelfstandigheid om hun eigen inkomen te creëren. Deze eerste vrouwenproject/ naaiatelier baart 23 vrouwen tussen 12 jaar en ouder. Hoewel lang niet alle leerlingen een eigen naaimachine hebben, zijn ze met zeer hoge ambitie en enthousiasme begonnen.
Het doel van deze projecten is om vrouwen bij elkaar te brengen en de vrouwen richting zelfstandigheid te helpen.

Dit project voor vrouwen bevindt zich in een dorpje van Paghman, in Afghanistan.

Steun alstublieft de vrouwen in Afghanistan. Doneer nu, zodat wij meerdere vrouwen kunnen helpen aan een goed bestaan.

Het goede doel, Stichting Help Afghanistan, is vrij van elke vorm van racisme, etnocentrisme en godsdienst.
Het doel van deze stichting is om mensen te helpen die ons hulp echt nodig hebben.

Ons Paypal-account is: infoniazi@yahoo.com

Dit project is medegefinancierd door Diaconie Port Ugchelen. Ons hartelijke dank hier voor.

Project Paktika, Afghanistan, 01-07-2022

De kosten van dit project zijn vergoed door Stichting Ijsselvliedt, ons hartelijke dank.

Na het onderzoek van de verschrikkelijke aardbeving in Paktika, Afghanistan, heeft Stichting Help Afghanistan zo’n 90 gezinnen aan geld kunnen helpen. Dit project heeft meer dan 10000 euro gekost.
De slachtoffers van de aardbeving in Paktika zijn gewone burgers die niets met politiek te maken hadden. Ze waren blij met hun eigen levensstijl. In deze straatarme provincie is het zelfs moeilijk om schoon drinkwater te krijgen.
De provincie kent een zeer koude winter en een zeer hete zomer. Nu moeten veel families hun doden in een graf begraven. Door de enorme drukte en stress zijn veel mensen die nog in leven zijn ziek geworden. Het is een groot probleem. De situatie is met geen pen te omschrijven.

Hier doen de slachtoffers hun verhalen. Ze missen hun familieleden die bij de aardbeving onder de puinhoop bekneld zijn geraakt en zijn gestorven.

Project Herat, Afghanistan, 17 juni 2022:

Dit zijn de 7 gezinnen die op 17 juni met een tent en voedselpakket zijn geholpen door ons. De families konden worden geholpen met een tent en voedselpakketten door Stichting Help Afghanistan.

26-5-2022

Stichting Help Afghanistan heeft met dit project 35 families met een tent en een mand voedselpakketten geholpen.
Deze mensen hebben het zeer zwaar. Het gaat om vluchtelingen en daklozen uit de regio Herat.

Project mei 2022 kippenboerderijen.

De Stichting Help Afghanistan heeft 17 gezinnen in een zeer arme buurt geselecteerd om te helpen. Deze 17 gezinnen krijgen elk een kippenboerderij met 15 kippen. Voor de start van dit kleine en gunstige bedrijf krijgen ze de benodigde spullen die voor dit kleine boerderij essentieel zijn. En ook nog wat geld voor de vaccinatie van de kippen. De eieren kunnen als bedrijf of ruilhandel worden verkocht.

Afbeelding rechts:

 

Duimafdrukken van families die een kippenboerderij hebben gekregen om in hun levensbehoeften te voorzien.

Registratie

In één dorp, Baghram-gebied van Afghanistan, zijn er mensen die al een half jaar geen toegang hebben tot water.
Lokale mensen, groot en klein, moeten twee en een half uur per dag reizen voor één portie water.

Ze moeten naar beneden om toegang te krijgen tot water, en om daarmee terug naar boven te klauteren.
U begrijpt dat dit heel zwaar is.

Het watersysteem dat in het verleden door andere instanties is gebouwd, is al maanden buiten werking en de arme bevolking die in dit woestijngebied leeft, lijdt aan watertekorten.

Daarom herstelt Stichting Help Afghanistan het watersysteem, dat werkt met panelen en zonne-energie. De zonne-waterinstallatie is namelijk één van de troeven van dit gebied. Als gevolg hiervan kunnen 110 gezinnen die in deze vlakte wonen water gebruiken om bijvoorbeeld te drinken

We danken ‘Stichting Kinderen van de Evenaar’ voor het vergoeden van de kosten van de waterinstallatie!

www.kinderenvandeevenaar.nl

Kinderen hoeven niet langer uren te zwerven om water te halen.

April 2022 Stichting Help Afghanistan startte op 14 april een bakkerij in een arme wijk van Baghram/ Kabul.

De bedoeling is om mensen zelfredzaam te maken en hen tegelijkertijd te helpen armoede te overwinnen.

In deze wijk wonen 90 gezinnen. Van die 90 gezinnen hebben 50 gezinnen het niet gemakkelijk. De meesten zijn alleenstaand met minderjarige kinderen of ouderen. Of ze hebben gezondheidsproblemen.

De Stichting Help Afghanistan kan na de start al 500 broden per dag aan mensen doneren voor één maand lang, na die maand moeten ze proberen zichzelf te redden.

De video’s  hieronder: Dag 2 en 3 na de opening van de bakkerij.

15 April 2022 In de zeven video’s hieronder vertellen weduwen dat zij ergens een baantje in de schoonmaak hebben. Het inkomen is echter niet voldoende om in het levensonderhoud van hen en hun kinderen te voorzien.

15 april 2022 In de twee video’s hieronder ziet u het huis waar de zeven weduwen wonen. Alle zeven hebben ze minderjarige kinderen en allen wonen in dit gehuurde huis. 

Vandaag hebben zij allen een voedselpakket ontvangen van de Stichting Help Afghanistan.

14 April 2022 In de onderstaande video ziet u de mensen voor het eerst aan het werk in de bakkerij. Er kan nu zelf brood gebakken worden.

14 April 2022 Het eerste brood in de bakkerij is gebakken! 

11 April 2022 Korte rondleiding door de bakkerij.

11 April 2022 Zo komt de nieuwe bakkerij eruit te zien.

April 2022 De werkzaamheden aan de bakkerij zijn begonnen! Ons team ter plekke is druk bezig met het voorwerk. Op korte termijn kan hier brood worden gebakken voor zo’n vijftig gezinnen. 

5 April 2022 Donaties van 5 april aan drie gezinnen aan de rand van Kabul die het niet gemakkelijk hebben.

29 maart 2022 Vandaag zijn de voorbereidingen begonnen voor een op te richten bakkerij. In de video hieronder ziet u ons team bezig met het bekijken van het pand.

17 maart 2022 Dit zijn de tenten die de Stichting Help Afghanistan gedoneerd heeft aan de oorlogsslachtoffers en e dakloze gezinnen van Badqis Herat. 

De aangeschafte tenten van 14 maart zijn opgezet, reden om feest te vieren!

Nu de tenten zijn opgezet hoeven de mensen de nacht niet meer in de kou door te brengen.

14 maart 2022 Opnieuw hebben wij een actie opgezet nabij Herat. Zojuist hebben deze mensen een voedselpakket ontvangen. Dit geeft hen weer wat hoop voor de toekomst.

 

Kijk ook eens bij de nieuwste video's...

14 maart 2022 Humanitaire hulp van de Stichting Help Afghanistan aan oorlogsslachtoffers van Badqis/ Herat Afghanistan.
Wil je meehelpen om deze mensen te helpen?

14 maart 2022 De Stichting Help Afghanistan heeft aan 30 gezinnen, daklozen en
oorlogsslachtoffers geholpen aan een tent en voedselpakketten voor een maand.

Op de twee foto’s hieronder ziet u onder welke omstandigheden de mensen moeten leven.

2 maart 2022 Vandaag heeft onder andere dit gezin met twee kinderen een voedselpakket ontvangen. Zij kunnen nu ongeveer een maand vooruit.

22 februari 2022
Na 3 februari, de dag van de uitvoering van de donaties, hebben zich een aantal families aangemeld bij Stichting Help Afghanistan.
Deze mensen hebben het heel moeilijk, daarom hebben we geen nee gezegd. 
Ondertussen heeft de stichting deze 5 gezinnen met een financiële bijdrage gesteund! Als het mogelijk is, voeren wij dergelijke extra acties uit.

(Zie foto’s hieronder).

Onze activiteiten aan de rand van Kabul, Paghman van 3 februari.

De stichting kon 45 gezinnen aan een voedselpakket helpen, zodat deze mensen een maand kunnen overleven.

Donaties van februari

Er is een aantal pakketten samengesteld, waaronder ook zeep. Er is aan alles een gebrek!

Daarom…..

BLIJF ONS ALSTUBLIEFT STEUNEN !

Dat mag middels een éénmalige gift, of iedere maand een door u gekozen bedrag.

8 januari 2022 Ons team streeft ernaar om mensen georganiseerd te helpen; vele mensen wonen op straat.  Dit ‘op straat wonen’ moeten we letterlijk nemen; overnachten in de goot en leven onder doeken zijn helaas geen uitzondering. De mensen die onder de zwaarste omstandigheden leven worden ondersteund.  Ons team zoekt zorgvuldig uit hoe zij de gelden zo effectief mogelijk kan besteden.

Hieronder ziet u zo’n provisorisch kampje, opgezet met middelen die beschikbaar zijn of die werden gevonden lands de weg.

8 januari 2022 Ondanks alles is er ook tijd voor een glimlach! De mensen weten dat er in verre landen met hen wordt meegeleefd.

8 januari 2022 Bij de foto hieronder…

Het is vaak onvoorstelbaar wat de mensen hebben moeten doormaken. Helaas kijkt het lot niet naar leeftijd… De kinderen blijven verstoken van datgene waar ieder kind recht op zou moeten hebben: een veilige en gezonde omgeving waar ze kunnen opgroeien, spelen en naar school gaan.

Hieronder ziet u de foto's die genomen zijn tijdens de actie in Herat

6 januari 2022

‘Blijdschap en dankbaarheid!’

Zo kunnen we het beste de sfeer omschrijven bij de mensen nabij Herat. 

Wij hopen dat u wilt blijven doneren!

Iedere Euro is er één; als wij weer genoeg bij elkaar hebben gespaard, dan gaan wij verder met onze hulpacties. 

6 januari 2022

Wij hebben dertig gezinnen kunnen helpen aan een tent en een voedselpakket.

BLIJFT U ALSTUBLIEFT DONEREN!

Wij willen graag nog meer mensen helpen; omdat zij niets bezitten. Graag willen wij ook hen aan een tent en voedselpakket helpen.

ONZE HARTELIJKE DANK !

Dankzij uw bijdrage hebben wij dertig gezinnen kunnen helpen; zij hebben nu tenminste een dak boven hun hoofd. 

ONZE HARTELIJKE DANK !

4 januari 2022

Ook nu weer is ons team uiterst zuinig geweest. Iedere cent is verantwoord uitgegeven, elk bedrag is verklaarbaar en er wordt niets verspild. Ter plekke worden met de verkopers de beste prijzen gemaakt, hiervoor wordt goed onderhandeld.

Deze berekeningen worden ons vanuit Afghanistan toegezonden door ons team. Zo blijven wij op de hoogte van het 'hoe en waaraan' van de uitgaven.

2 januari 2022

Het is sneller gegaan dan we hadden verwacht. Onze mensen in Afghanistan hebben tenten kunnen inkopen voor 30 gezinnen. We wilden eigenlijk voor 50 gezinnen een tent kopen, maar op dat moment zat dat er niet in, dus hebben onze mensen de meest hulpbehoevenden eruit gepikt en hen van een tent voorzien.

Deze mensen hebben ook voedselpakketten ontvangen.

Kijk ook eens bij het kopje ‘video’s’… Ons team in Afghanistan heeft van het uitreiken van de voedselpakketten ook video opnamen gemaakt.

11 december 2021

Vandaag zijn de eerste pakketten uitgedeeld! Er is grote nood, nu kunnen zo’n 40 gezinnen weer een tijdje vooruit.

 

7 december 2021

Vandaag is de eerste donatie overgeboekt naar Afghanistan. Van het geld is o.a. een zeer eenvoudig hokje ingericht van waaruit de medewerkers gaan opereren. Nu is het geld op vele manieren te besteden; men kan heel veel mensen heel weinig voedsel geven of heel weinig mensen relatief veel… Er is gekozen voor een middenweg:  ongeveer veertig families zijn geholpen met een eenvoudig pakket. Er wordt olie verstrekt om te kunnen koken en wat betreft voedsel is er gekozen voor meel en bonen. Het team in Afghanistan doet alles in overleg met de voorzitter van de stichting. De voorzitter neemt de kennis en adviezen van het team serieus: de mensen ter plaatse kunnen het beste bepalen wát er verkrijgbaar is en tegen welke prijs. Wij willen voorkomen dat er voor veel geld rijst wordt gekocht, terwijl bijvoorbeeld meel en bonen gemakkelijker er goedkoper beschikbaar zijn. 

Wat betreft de regio hebben we gekozen voor een plaats waar de situatie zeer ernstig is, (de keuze was niet gemakkelijk: er zijn vele gebieden waar de situatie zeer ernstig is…) Het werd voor dit moment de stad Paghman, ten westen van Kabul.

 

 4 december 2021

Vorige week hebben we in samenwerking met de ING Bank een bankrekening opgezet die het mogelijk maakt om geld in te zamelen. Ook zijn toen de eerste contacten met de mensen in Afghanistan gelegd om hen voor te bereiden op de komende werkzaamheden.

Toen de bankrekening op naam van Stichting Help Afghanistan (NL86 INGB 0674 7334 79) eenmaal een feit was, heeft de voorzitter via social media een betaalverzoek verspreid.

De reacties waren overweldigend! Binnen korte tijd kwamen er meerdere kleine en grote bedragen binnen, waarvoor onze hartelijke dank! Het is hartverwarmend te zien hoeveel mensen bereid zijn om een bedrag over te maken. Natuurlijk kunt u ook geld via de bank overmaken op ons rekeningnummer. Iedere gift, van heel klein tot groot, is een stap in de goede richting. Iedere gift draagt bij aan een leefbare situatie in Afghanistan.

De eerste overboeking wordt op korte termijn gedaan; gezien de situatie in Afghanistan wordt secuur bekeken hoe dat op de voordeligste manier kan, met zo weinig mogelijk kosten. Feit is dat overboeken gewoon mogelijk is, maar de tarieven van de verschillende financiële instellingen zijn groot. Dus we bekijken telkens weer, bij iedere overboeking, wie voor ons de voordeligste is.  1

Het kantoortje van ons team in Paghman, Afghanistan